Week 1

27 juni: de bevalling

Op 26 juni daalt de temperatuur van Sela. Yes, de puppies zijn onderweg! Spannend wanneer ze ter wereld zullen komen. En dan vooral; hoeveel zijn het er? Welke  kleuren? reutjes/teefjes? Spannend!
Op maandag ochtend 27 juni wordt Sela wat onrustig. De temperatuur was niet verder gedaald en er waren ook nog geen zichtbare weeën. Om kwart voor negen vloeit ze iets. De “kraamhulp”wordt ingelicht; het zit er aan te komen. Zo even voor half tien staat Sela even kort met een gekromde rug en kruipt dan de werpkist in. Nog even snel naar het toilet. Bij terugkomst:… hey.. er ligt iets… Shit! Een pup! Een merle reutje. Schoongewassen en navelstrengetje doorgebeten en al. Sela vertrekt direct richting badkamer. Tegen de tijd dat ik aankom, ligt nummer 2 er ook. Een merle teefje. De ‘kraamhulp’ was onderweg, dus het was even flink aanpoten. Zeker omdat het voor ons beiden de eerste keer is dat er pups zijn.

Sela terug gehaald naar de werpkist en de pups aangelegd. In eerste instantie had ze geen idee wat ze er mee moest en ging ze er wild mee om. Even doorzetten, sela vragen rustig te doen en even later liggen beide pups fanatiek te drinken. Inmiddels is Herma gearriveerd, pfoe gelukkig!

Om 11.20 wordt nummer 3 geboren: een zwart/wit teefje. Sela en ik hebben het inmiddels door en samen vormen we een mooi team. Om 11.36 en 12.50 worden nummer 4 n 5 geboren; een blauw teefje en een zwart/wit teefje. Hmm…. er lijken er wel nog meer in te zitten. Afwachten maar! En ja hoor, om 12.50 wordt nummer 6 geboren; een blauwe reu. Nou 6 is wel genoeg he? Nee hoor.. Om 13.43 uur komt er een blauw teefje ter wereld. En ja hoor… om 14.08 een zwart/wit reutje! Even voelen bij Sela.. Zit er nog wat? Hmmm.. we voelen er nog eentje zitten… Zou het? En ja hoor… om 15.30 wordt dan nummer 9 geboren; een merle teefje.

Eind van de middag komt de dierenarts nog even langs voor een check. Moeder en pups maken het goed 😀

Dag vijf

Inmiddels zijn de pups 5 dagen oud en maken ze het goed. Het blauwe reutje maakt het soms even wat spannend. Hij had het laagste geboortegewicht en was echt een skrieltje. Op dag 4 blijkt hij veel te weinig aan te komen. Dat wordt of bijvoeren, extra aanleggen of evt zelfs een sonde. We besluiten het te proberen met extra aanleggen. Halverwege de dag is pupje echter even kwijt. Zoeken in de buurt van Sela, ik zie hem nergens! Sela opgetild en shit! Ja daar lag ie! Oh help… er zit weinig leven in…! Even een flink paniek momentje, maar gelukkig stromen de tips binnen. Een druppel suikerstroop zou wonderen verrichten. En j hoor.. Pup werd direct actief, snel aangelegd en hij dronk direct als een tierelier. Deze middag komt hij wel 20(!!) gram aan! Yes!
Mini wordt wel apart gehouden in een mandje tussen de voerbeurten door om te voorkomen dat Sela er weer per ongluk op gaat liggen. Iedere keer met een andere zus of broer even slapen in het mandje. Verder wordt mini regelmatig aangelegd bij Sela en hij drinkt als een tierelier.
De nachten zijn intensief. Mini moet regelmatig worden aangelegd en toch ook steeds evn checken of alles nog goed gaat.

Voor Sela is het in de werpkist te warm. Die komt vooral om te voeden en te checken of alles goed gaat en gaat daarna weer op een koele plek liggen. Ze doet het super!

Oranje: Slate merle reu
Roze: Blue merle teef
Blauw: blauw teef
Groen: Blauw teef
Geel: zwart wit teef
Blauw/geel: zwart wit reu
Paars: zwart wit teef
Rood/halsband loos: bauw reu
Zwart/wit: Blue merle teef